• De dorpsvereniging is er voor jou en u.
  • De agenda is weer aangepast.
  • Toneelvereniging zoekt acteurs.
  • Check de Nieuwspagina!
  • Nieuw bestuur.

Nieuwspagina Scharmer


BBQ 2021 in het Hof van Scharmer.


Pad bij Borgmeren onkruid vrijgemaakt

 

3 vrijwilligers zijn zaterdag 18-9-2021 bezig geweest het wandelpad langs park borgmeren weer een beetje onkruid vrij te maken.


Scharmer schoon 2021


Koffieochtenden in het dorp

Zou je je dorpsgenoten vaker willen ontmoeten? Dat kan!
Op maandag 4 oktober a.s. van 10-12 uur is er een koffie-inloopochtend in de Borgmeren. Deze is zonder opgave vooraf en gratis toegankelijk en de eerste 2 kop koffie/ thee worden je aangeboden door de Dorpsvereniging Scharmer. Op 1 November en 6 December wordt dit
herhaald.

Feikje Geertsma is op 4 oktober aanwezig. Voor informatie of vervoer naar de Borgmeren kun je haar bellen: 06-51750958.
De werkgroep Noaberschap Scharmer.


Helaas wordt de bijeenkomst van 2 oktober verschoven! Zodra er een nieuwe datum is, wordt dit met de leden gecommuniceerd.

Feestelijke opening op 2 oktober om 10:30 uur (is uitgesteld!) van de ecologische verbindingszone voor inwoners Scharmer.

In de nieuwsbrief van mei stond informatie over de plannen voor deze feestelijke afsluiting. Prolander nodigt hiervoor alle inwoners van Scharmer uit.
Op zaterdag 2 oktober om 10.30 uur is de start van deze activiteit. Reserveer deze datum en tijd alvast in jullie agenda’s. De officiële uitnodiging volgt nog.
Een mooi moment, voor ons als dorpsbewoners, om hier een leuke activiteit van te maken. Een wandeling door het gebied, waar op een aantal plaatsten iets ludieks te beleven valt, georganiseerd door en voor de inwoners van Scharmer. Een aantal inwoners heeft al een leuke activiteit bedacht. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Wie heeft een creatief idee? Knutselen met kinderen? Eigen ervaringen vertellen over hoe het was aan het Scharmergat? Muziek maken of een lied zingen? Alles is mogelijk.
Voel je hier iets voor, heb je een leuk idee, laat het horen. Je kunt je aanmelden bij Greet Veldman greet.veldman@home.nl. Graag voor 1 september. Alvast bedankt.


Jaarlijkse Barbecue 

Op zaterdag 18 september 2021 organiseert de dorpsvereniging Scharmer haar jaarlijkse barbecue bij het nieuwe “Hof van Scharmer”. 

De barbecue zal de eerste officiële activiteit zijn bij Jakob en Mariska. Momenteel wordt er nog hard gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten. Uiteraard zijn we allemaal reuze benieuwd hoe het nieuwe Hof van Scharmer geworden is. En tevens is de barbecue voor ons als dorpsbewoners de eerste gelegenheid waar we mekaar weer in grote getale kunnen ontmoeten. 

De kosten van de barbecue zijn voor: 

- leden 10 euro pp. 

- kinderen van 7 tot en met 11 jaar 2.50 euro pp. 

- kinderen jonger dan 6 jaar gratis 

Aanvang van de barbecue is 18.30 uur, inloop vanaf 18.00 uur. Opgeven doe je door het geld over te maken op rekening: NL 03 ABNA 0832 6020 43 ten name van Dorpsvereniging Scharmer onder vermelding van Barbecue en het aantal personen. 

Lukt dit echt niet stuur dan een mail met de namen naar de dorpsvereniging (zie adres hieronder) en betaal contant. 

Wil je meedoen, betaal dan/ geef je op voor 11 september a.s. 

Heb je specifieke dieetwensen, bijvoorbeeld vegetarisch, mail dat door naar de vereniging. 

Email info@dorpsverenigingscharmer.nl


Omgevingsonderzoek Skaeve Huse Harkstede
PDF – 10,8 MB 9 downloads

22-08-2021

Wandelend dineren was een groot succes, de deelnemers hebben genoten.


10-8-2021

Ernstig ongeluk op de Hoofdweg in Scharmer.

Klik HIER voor het bericht via RTV-Noord.

Klik HIER voor aanvullend bericht.


Quickscan lokale democratie.

Dit voorjaar vroeg de gemeente Midden-Groningen de mening van haar inwoners over de samenwerking met de gemeente. De gemeente wil de komende jaren nog meer ruimte maken voor initiatieven en ideeёn van inwoners en wilde graag weten of en hoe dit aansluit bij wat inwoners van de gemeente zelf willen beslissen.

Vragenlijst

In een online vragenlijst (de Quick Scan Lokale Democratie) konden inwoners hun mening geven over onder andere de samenwerking met de gemeente, de communicatie en de ruimte voor inwoners om mee te denken in belangrijke besluiten. Ook zijn er vragen gesteld over wat de inwoners zelf willen bijdragen op het gebied van initiatieven.

Signaal van de inwoners

In totaal hebben 351 inwoners de vragenlijst volledig ingevuld. De dorpsvereniging Scharmer heeft deze lijst ook ingevuld. Zij vertegenwoordigen uiteraard niet de mening van alle inwoners, maar het is voldoende om een goed beeld te geven van wat er onder de inwoners van Midden-Groningen leeft. “Met hun reacties geven de inwoners ons een signaal over ons werk als gemeentebestuur en met dat resultaat gaan we vanzelfsprekend aan de slag,” zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

Verbeterpunten

“Het belangrijkste signaal dat de inwoners ons geven, is dat we opener en transparanter moeten zijn over wat we als gemeente doen en waarom we dat doen. Hierbij moeten we beter naar de mening van de inwoners luisteren. Vooral meer ruimte en hulp van de gemeente voor inwoners met initiatieven voor hun eigen buurt, wijk of dorp wordt heel belangrijk gevonden. Ook kan de samenwerking tussen ambtenaren, raad, college én de inwoners van Midden-Groningen nog verbeterd worden.” aldus Adriaan Hoogendoorn. “We hebben bijvoorbeeld gebiedsregisseurs en dorpswethouders, maar de inwoners kunnen nog beter geïnformeerd worden over wat zij voor hen kunnen betekenen.”

Het vervolg

“We gaan nu kijken hoe we de aanbevelingen uit het rapport gaan oppakken. De raad zal samen met het college een verbeteragenda met vijf punten opstellen. Het hele traject is begeleid door een groep bestaande uit drie inwoners, drie raadsleden, een collegelid en twee ambtenaren. Zij zullen als klankbordgroep de uitvoering van de verbeteragenda nauwlettend volgen,” zegt Adriaan Hoogendoorn. “We blijven onze inwoners natuurlijk informeren over het vervolg.”

Rapport

Het volledige rapport van de Quick Scan Lokale Democratie is te vinden op https://www.midden-groningen.nl/geefjemening


huishoudelijk reglement ondertekend

 

Donderdag avond 1-7-2021 is het huishoudelijk reglement tijdens de bestuursvergadering ondertekend door de voorzitter Albert Bakker en de aftredende secretaris Christine Hillemans.

Op deze vergadering zijn tevens Yvonne Grimme en Fransien Haagsma geïnstalleerd. De samenstelling van het bestuur kunt u hier raadplegen.

Kijk HIER voor het huishoudelijk reglement.


Algemene Ledenvergadering 2021.

Op donderdag avond 17 juni is de algemene Ledenvergadering gehouden op het terras in park Borgmeren. Op deze vergadering is Greet Veldman (foto R) en Anja Rozeveld (foto L) afgetreden als bestuursleden. Zij zijn beiden bedankt voor hun vele werk door voorzitter Albert Bakker. Tevens zijn onder akkoord van alle aanwezigen Yvonne Grimme en Fransien Haagsma verkozen tot de nieuwe bestuursleden.


8-6-2021

De werkzaamheden van Prolander schieten al aardig op. Hierbij een fotoverslag.


Maandag 7 juni, NL-Alert testbericht.

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland, dus ook in de provincie Groningen. Zo ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Je ontvangt het NL-Alert testbericht op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn en aanstaan. NL-Alert waarschuwt en informeert je bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Denk aan een grote brand, onverwacht noodweer of een giftige stofwolk na een explosie. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht direct, kom in actie en help ook de mensen in je omgeving daarbij. Als je een NL-Alert binnenkrijgt hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon. Voor het ontvangen van een NL-Alert hoef je niets in te stellen op je mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moet worden.


KNHM foundation presenteert:

Rondje met Pit!

 

Trek op zaterdag 5 juni je wandelschoenen aan of pomp de banden op van je fiets want dan is het tijd voor een Rondje met Pit! In heel Nederland zijn de trofeewinnaars van Kern met Pit 2020 aan de slag gegaan om speciaal voor jullie een geweldig leuke route uit te stippelen waarin je al die bijzondere initiatieven zélf kunt bekijken. Het belooft een inspirerende dag te worden voor en door enthousiaste burgers met pit!  

 

In  elke provincie is er een bijzonder fiets-of wandelrondje uitgestippeld langs de meest geweldige initiatieven van de provincie. Daar ontmoet je de pittigste burgers die voor je klaar staan met koffie en hun mooie verhalen en die vol trots hun initiatieven aan je willen laten zien. Van het fietsen onder begeleiding van een gids door het Noord-Hollandse landschap, tot aan een frisse nieuwe kijk tijdens het wandelen op het oude steenkolengebied in Limburg. Ook aan de kinderen is gedacht. Neem ze gerust mee, bijvoorbeeld in naar de Kabouterroute in Flevoland of de spelletjesroute in Zeeland. Kortom: de koffie met lekkers staat voor je klaar op 12 plekken in Nederland. Ga snel naar www.kernmetpit.nl en schrijf je in! Wees snel want vol = vol. 

 

 

Landelijke finale Kern met Pit

Ook vindt op 5 juni de landelijke finale plaats van Kern met Pit. KNHM-voorzitter Annemarie Jorritsma reist af naar de winnaar van de gewilde Gouden Pit. Wat wordt dit jaar het beste buurtinitiatief van Nederland? De spannende uitreiking kun je vanaf 15.30 bekijken via een speciale livestream op www.kernmetpit.nl.   

 

Workshopweek

Op maandag 7 juni wordt ook nog het startschot gegeven voor een leerzame en interessante workshopweek. De hele week kun je online diverse workshops gratis bijwonen. Van Filmpje Maken tot Bestuur en Toezicht, er is voor iedereen wat wils. Je kunt je nu al inschrijven


Het was een woeste dag met het weer maar het vuur is hier goed aangekomen. In Scharmer zien we ook dat 't Hof van Scharmer binnenkort weer het centrale punt gaat worden ! 

Met hartelijke groeten,

Astrid Bosch, Scharmer.

Bevrijdingsvuur

 

Vanuit wandel organisatie Tocht om de Noord is het Bevrijdingsvuur op 5 mei overgebracht van Groningen naar Scharmer.

 

Dodenherdenking

Dinsdag 4mei 2021  dodenherdenking Woudbloem; koud, nat en stormachtig.

Twee vertegenwoordigers van dorpsbelangen Woudbloem en Scharmer en nog enkele familieleden van slachtoffers waren bij de herdenking aanwezig. Er werden na de twee minuten stilte bloemen bij het monument gelegd waarna iedereen weer huiswaarts ging. Net als vorig jaar was het door de coronaregels een sobere kale herdenking. We hopen dat we volgend jaar weer op een gepaste manier met meer publiek deze indrukwekkende gebeurtenis kunnen beleven.

Jan Ramm.

 

Klik op de foto voor volledig plaatje.


04-05-2021

De stolpersteinen hebben vanochtend een bloemstukje gekregen
De onderste foto is bij de Borgweg

Klik op de foto's om ze te vergroten en om de dia show te starten.

Foto's: Henk de Jong.Dodenherdenking 4 mei

Algemeen programma

De lokale 4 mei comités van Midden-Groningen leggen een krans bij de monumenten, waar anders de herdenking was. Hier mag geen publiek bij aanwezig zijn. Van de comités zijn alleen de mensen aanwezig die er functioneel moeten zijn en zij houden 1,5 meter afstand. De lokale 4 mei comités blijven tijdens de 2 minuten stilte bij het monument. In plaats van een toespraak bij het monument, zendt de gemeente om 19.45 uur een vooraf opgenomen speech van burgemeester Adriaan Hoogendoorn uit via het YouTubekanaal van Midden-Groningen,  op tv via Regio FM en via de site van menterwolde.info. De linkjes in dit nieuwsbericht naar YouTube en Menterwolde zijn om 19.45 actief. De tekst van de toespraak publiceert de gemeente via sociale media en in krant. 

Harkstede.

Op 4 mei vindt de Dodenherdenking plaats bij het monument 40-45 bij de Monumentale Kerk. Vanwege coronamaatregelen is publiek niet toegestaan.

De plechtigheid is in een live-uitzending te volgen via het YouTube kanaal HarkstedeTV. Vanaf 19.30 uur staat er een startscherm gereed. Om 19.45 uur begint de plechtigheid met het luiden van de klok met de rouwslag. Een trompettist luidt de 2 minuten stilte in. Er zijn toespraken en de kranslegging. De plechtigheid eindigt om 20.15 uur met het luiden van de klok met de gewone slag.

Vrijheidswandeling op 5 mei 19.30 uur

HARTstee en Dorpsbelangen organiseren op 5 mei een Vrijheidswandeling. Rond 19.30 uur verzamelen we ons rondom het ‘40-‘45 monument bij de monumentale kerk - op ruime afstand van elkaar. Na een kort intro vertrekken we in tweetallen. Het is handig om een smartphone mee te nemen, zodat je onderweg 2 geluidsfragmenten met een mooi gedicht omtrent vrijheid en een quote kunt beluisteren die je wordt toegezonden via whatsapp. Heb je geen mobiel bij je? Geen nood, de teksten zijn ook te lezen onderweg.
Rond 20.30 uur zijn we terug bij de kerk en wordt de wandeling besloten met een vredeswens. Buiten is er dan koffie & thee-to-go voor de liefhebber.
Info/Opgave: via een appje aan Aline Kruizenga 06-1330 8571.

Vlag halfstok

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft aan heel Nederland gevraagd om op 4 mei de vlag thuis de hele dag tot zonsondergang halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.


23-4-2021

Voorjaar op de Borgmeren

 Het begint langzaam warmer te worden buiten en het voorjaar komt steeds dichterbij. Bomen komen tot bloei en vogels fluiten steeds iets vroeger. Ook op de Borgmeren zijn we bezig met de ‘voorjaarsschoonmaak’. Zoals jullie vast hebben gemerkt, zijn we druk bezig. Aan de zijde van het wandelpad hebben we de bomen gekapt en de grondwal weggehaald. Op deze plek maken we een nieuw pad, zodat iedereen daar straks weer prettig kan wandelen. Alles ziet er nu nog kaal uit, maar dat gaat veranderen! 

Ook zijn er in de afgelopen tijd gesprekken geweest met Prolander over het terrein tegen de A7 aan. Dit betrof met name gesprekken over de formele afhandeling van de aankoop van de grond door Prolander. De afronding is formeel gemaakt op 9 maart en op 10 maart is de provincie Groningen begonnen met de werkzaamheden. De aanleg van de Ecologische verbinding zal hopelijk voor de zomer gereed zijn. Onderdeel van deze werkzaamheden is het aanleggen van een nieuw wandelpad. Het wandelpad loopt straks helemaal door de natuur en wordt erg mooi! Iedereen kan straks weer genieten van de wandeling rond de plas. 

Op het park kon op 17 maart worden gestemd en ook is het zwembad in die week weer open gegaan. Na het stemmen kon je aan de achterkant het pand verlaten en toen hebben jullie kunnen zien dat we ook daar bezig zijn. We gaan bij het water een nieuw strandje aanleggen en het terras geheel opnieuw inrichten. We hopen jullie dan ook snel te kunnen ontvangen voor een hapje en een drankje. Over een tijdje zullen we via een nieuwe website jullie informeren over wat er zoal te doen is...maar we houden jullie nog even in spanning.

Verandering, dat is het thema en dat past prachtig bij het voorjaar, waarin verandering zichtbaar is. 

We werken stap voor stap aan deze verandering, soms zichtbaar en soms achter de schermen. Wil je meedenken, heb je vragen of ben je gewoon nieuwsgierig? Kom langs of bel ons, we gaan graag in gesprek.

 

De Borgmeren Hoe kan de gemeente MG beter met jou samenwerken?

In onze gemeente vragen we jou als inwoner steeds vaker om je mening, bijvoorbeeld over hoe het er in jouw buurt uitziet. Goed samenleven vraagt ook om jouw actieve inzet, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk voor een maatschappelijk project of hulp aan een oudere buurtgenoot.

De komende jaren gaat de gemeente Midden-Groningen nog meer ruimte maken voor initiatieven en ideeën van inwoners. Daarom willen we weten of de manier waarop wij als raadsleden, college van burgemeester en wethouders en ambtenaren werken, aansluit bij wat inwoners in onze gemeente zelf willen beslissen en willen doen. Om daar achter te komen, houden we een enquête. We vragen je daarin naar je ervaringen met de gemeente. We zijn bijvoorbeeld benieuwd of je vindt dat je genoeg informatie hebt over hoe en wanneer beslissingen worden genomen. Is er genoeg ruimte voor jou om mee te denken? Hoe kan de gemeente initiatieven van inwoners beter stimuleren? Wat wil en kun je zelf bijdragen? En wat verwacht je van de gemeente?

Anders werken De antwoorden op deze en andere vragen, gebruiken we om anders te gaan werken, voor en met inwoners. Passend bij hoe de inwoners van Midden-Groningen met ons willen samenwerken. Zo verbeteren we met elkaar onze lokale democratie: inwoners, politici en ambtenaren leren elkaar kennen en werken beter samen. Door mee te denken, beslissen en doen, druk je als inwoner je stempel op goed samenleven, wonen en werken in Midden-Groningen.

Vertel ons dus: wat gaat er goed? Wat kan er beter?

Tussen 31 maart en 21 april staat de vragenlijst Quick Scan Lokale Democratie op: https://www.midden-groningen.nl/geefjemening

Die vragenlijst is ontwikkeld door de landelijke organisatie ‘Democratie in Actie’. We horen ook graag van jou!2-4-2021

Pumptrack in Harkstede

Sport- en speelvoorziening Harkstede

Een aantal enthousiaste ouders uit Harkstede is een leuke petitie gestart, namelijk voor een zogenaamde 'pumptrack': een multifunctionele sport- en speelvoorziening buiten, voor klein én groot. Het is een parcours van asfalt voor alles op wielen: BMX-fietsen, mountainbikes, steps, loopfietsjes, skates of skateboards en heeft dan ook voor elk wat wils! Velen zijn positief over de pumptrack en hebben de petitie al getekend. Hopelijk doet Scharmer net zo enthousiast mee!

De petitie kan eenvoudig getekend worden via:

Klik hier voor de petitie.


22-3-2021

Corona-testlocatie in gemeente Midden-Groningen.

GGD Groningen opent op woensdag 24 maart een corona-testlocatie in gemeente Midden-Groningen. Deze testlocatie bevindt zich aan de Hora Siccamastraat 2 in Hoogezand.

Met de opening van deze testlocatie in Hoogezand wordt voor de inwoners de drempel om zich te laten testen lager, zo denkt burgemeester Adriaan Hoogendoorn. “Bij klachten is het altijd raadzaam om je snel te laten testen. Als dat vlakbij je eigen woonplaats kan plaatsvinden, helpt dat om eerder besmettingen op te sporen en zo de verdere verspreiding zo vroeg mogelijk te stoppen. Dat is in het belang van ons allemaal. Maak er dus gebruik van zou ik zeggen. ”

Testlocatie

De testlocatie aan de Hora Siccamastraat 2 in Hoogezand maakt gebruik van testkamers. Na het maken van een afspraak kan diegene die zich laat testen zich melden op de afgesproken tijd. Auto’s en fietsen kunnen geparkeerd worden op het parkeerterrein en vanaf daar loopt men naar binnen.

De corona-testlocatie in Hoogezand wordt ingericht volgens de veiligheids- en gezondheidsrichtlijnen van het RIVM. De testlocatie is van maandag t/m vrijdag open van 9.30 tot 15.30 uur. De coronatesten worden alleen op afspraak afgenomen. Hierdoor blijft verkeersdrukte beperkt. Ook is er een verkeersregelaar aanwezig.

Vaste looproute

Bij de ingang van de testlocatie staat een informatiebord met instructies voor de bezoekers. Voor de testlocatie geldt een vaste looproute. De looprichting wordt aangegeven met borden.

 


Skeave Huse, update.

Geachte lezer,

Op vrijdag 12 maart zal een update worden gegeven over de stand van zaken rondom het plan Woonvorm Hoofdweg te Harkstede GN.

In de deze mail vind u het artikel, wat geplaatst wordt in de gemeentelijke ‘Nieuwsbrief – Oost’.

In het artikel geven wij informatie over het omgevingsonderzoek en een terugblik op de digitale bijeenkomst van 19 januari j.l.

Artikel 12 maart Nieuwsbrief Oost

Klik op bovenstaande link.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben.

Kunt u mailen naar: Claudia Versloot  (projectmanager)   claudia.versloot@groningen.nl of Alfred Zuidhof (projectsecretaris) alfred.zuidhof@groningen.nl

 

Namens het projectteam plan Woonvorm Hoofdweg.

Met vriendelijke groet,

 

Alfred Zuidhof

 

Projectsecretaris

Stadsontwikkeling  (Ruimtelijke Ontwikkeling en Uitvoering)

Gemeente Groningen

Meer Skeave Huse, Groningen / Harkstede.

Teken hier de petitie of lees meer informatie.


24-2-2021

Verkiezingen 2021.

Op deze pagina vindt u informatie over waar u vervroegd kunt stemmen, alle stembureaus op 17 maart, afgiftepunten, vervallen stembureaus
en coronamaatregelen. Het Hof van Scharmer is natuurlijk niet beschikbaar als stemlocatie.
Vooral voor risicogroepen zijn er in de gemeente 4 stembureaus open op maandag 15 en dinsdag 16 maart. U heeft dan de mogelijkheid om uw stem eerder uit te brengen.
Op uw stempas staat het adres van het dichtstbijzijnde stembureau. U mag ook binnen de gemeente in een ander stembureau stemmen.


8-2-2021

Onze voorzitter Albert over marathon schaatsen op natuurijs bij TV Noord.

Klik hier voor de uitzending.
16-01-2021

Nieuwjaars foto puzzeltocht in Scharmer

Omdat Nijjoarsklokje in Scharmer dit jaar niet door kon gaan, organiseerde het bestuur van de Dorpsvereniging Scharmer een alternatief. Een fotopuzzeltocht met details rond en aan de huizen in  Scharmer. Fascinerend hoeveel leuke ornamenten je dan ontdekt in je eigen dorp. Maar het allerleukste was dat de bewoners massaal met de puzzel in de hand naar buiten en aan het zoeken gingen naar de juiste antwoorden. Op zonnige middagen zag je puzzelende inwoners verwonderd om zich heen kijken. Er werden praatjes gemaakt met andere puzzelende mensen, vragen gesteld over niet gevonden ornamenten en soms oplossingen gedeeld. Vele inzendingen kwamen binnen, bijna allemaal foutloos. Heel leuk waren ook de reacties en complimenten van jullie. Bedankt.

Aan Lizette de Poel, notaris in Hoogezand, werd gevraagd de winnaars uit de foutloze inzendingen te trekken. De winnaar van deze puzzeltocht werd de Anneke en Ubbo van Sijtsema. (zie foto) Ze werden verblijd met de Scharmer vlag en eeuwige roem. Ze ontvingen van de voorzitter van DVS, Albert Bakker, de mooie vlag van Scharmer.

We hebben ook bijzondere aandacht geschonken aan de familie die als eerste en foutloos de puzzel inleverden. Fransien Haagsma en Niek, Robbin en Jorik van Prooijen (Hoofdweg 81). Ze adresseerden de antwoorden van de puzzeltocht aan S. Peurtocht (speurtocht). Ook zij werden door Albert Bakker verblijd met een attentie.

De antwoorden van de puzzeltocht staan op de website. Zo kun je ook nog vanuit je warme stoel genieten van al dat moois in Scharmer.

Christine Hillemans.


9-1-2021

Nieuwsuur heeft een interessante documentaire gemaakt over een project van Skeave Huse in Hilversum.23-12-2020

Het jaarverslag 2020  van de nestkastjes is binnen. Daarvoor verwijs ik u naar de afdeling werkgroepen / afdeling nestkastjes. Daar leest u dan over alle bezettingsresultaten van alle nestkasten in Scharmer en wijde omgeving in de gemeente Midden Groningen.29-11-2020

Fietspad Herenlaan opgeknapt.

Het fietspad Herenlaan is opgeknapt met een nieuwe leemlaag zodat we hier weer veilig overheen kunnen fietsen.

De werkzaamheden waren afgelopen donderdag en vrijdag 26 en 27 november.

Foto: Jos Hillemans.


28-11-2020

Nieuwe ontwikkelingen bij Stichting Stadsvervoer HS

Er worden nieuwe chauffeurs gezocht en nieuwe dienstregelingen. Klik hier voor het openbaar vervoer.


21-11-2020

Sinterklaas in Harkstede / Scharmer.

De Sint is weer gearriveerd in Harkstede. Hieronder een foto verslag van de happening die ook live via internet te volgen was. Zo'n 20 kinderen waren uitgekozen om de intocht in de monumentale kerk te Harkstede live mee te maken. overige kinderen hebben via Skype uitgebreid met de Sint gesproken. Ook is de chocoladeletter boef tijdens de uitzending op heterdaad betrapt en gevangen door de Pieten.Klik hier voor de Sinterklaas nieuwsgeving van RTV Noord.


10-11-2020

PERSBERICHT SINTERKLAAS IN HARKSTEDE & SCHARMER

Sinterklaas doet op zaterdag 21 november zijn intocht in Harkstede. Hij wordt dan om 14.00 uur in de Monumentale Kerk verwacht. Tijdens de LIVE
uitzending gaat hij live via Skype met kinderen in gesprek en de ontknoping van een week lang Sinterklaasjournaal perikelen zal dan ook plaatsvinden.
Door de Corona perikelen kan er maar een zeer klein aantal kinderen in de Monumentale Kerk aanwezig zijn. Iedereen maakt echter kans om er bij te zijn
middels een kleurwedstrijd. Uit ingezonden kleurplaten worden 10 kinderen gekozen om aanwezig te zijn in de kerk en Sinterklaas in levende lijve te
ontmoeten. De kleurplaten zijn op de scholen uitgedeeld. Ook worden er een aantal kleurplaat deelnemers gekozen die vanaf thuis via een Skype verbinding
met Sinterklaas kunnen praten, hoe bijzonder is dat?
Voorafgaand aan het Sinterklaasfeest in de Monumentale Kerk zijn Sint en zijn Pieten dagelijks, vanaf zondag 15 november, om 17.30 uur te zien op het
YouTube kanaal HarkstedeTV in het Sinterklaasjournaal. Al hun capriolen zijn te volgen en de kinderen kunnen wellicht de Pieten helpen met hun avonturen.
We verwachten dat ze nog wel het één en ander zullen gaan beleven.
Het Sinterklaasfeest heeft dit jaar een bijzondere draai gekregen dankzij de inzet van enthousiaste en creatieve vrijwilligers van de Vereniging
Dorpsbelangen Harkstede. De lokale Coop, De Ondernemersgroep Harkstede- Scharmer, de Dorpsvereniging Scharmer, ‘20CC Broadcast Productions en de
Gemeente Midden-Groningen hebben het mede mogelijk gemaakt om het op deze wijze te kunnen organiseren.


4-11-2020

Tips voor Sint Maarten in coronatijd

Hoe vieren we Sint Maarten op 11 november in deze coronatijd? Het feest waarbij kinderen met lampions langs de deuren gaan, kan doorgaan. Kinderen hebben immers maar een klein aandeel in de verspreiding van het virus, zeker buiten. En als iedereen zich aan de regels houdt, is er genoeg ruimte om drukte te voorkomen. Let daarom op de onderstaande voorzorgsmaatregelen.

Kinderen mogen liedjes zingen bij de deur. Maar ze moeten wel 1,5 meter afstand houden tot hun publiek. Tip voor ouders: houd de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk.

Niet meedoen: briefje op deur

Heb je klachten? Blijf dan thuis en doe de deur niet open. Als je tot een kwetsbare groep hoort, overweeg dan om niet mee te doen. Voor ieder die niet aan Sint Maarten wil meedoen: laat dat even weten, bijvoorbeeld met een briefje op de deur. Maar je kunt natuurlijk ook onze posters voor het raam hangen. Deze kun je hier downloaden en voor het raam hangen.

Wil je wel meedoen? Laat met een lampion of windlicht zien dat kinderen aan kunnen bellen. Geef bij de deur 1,5 meter afstand aan, bijvoorbeeld met stoepkrijt. En geef het liefst voorverpakte traktaties.

Ondernemers
We raden winkeliers af om een Sint Maarten-evenement te organiseren, zeker als de winkel open is. Ook de organisatie van lampion-optochten raden we af. Zo kunnen we extra drukte en toeloop voorkomen. Als we ons samen aan deze voorzorgsmaatregelen houden maken we dit jaar van Sint Maarten, ondanks de coronacrisis, toch een mooi kinderfeest.

Tot slot: als er nog aanvullende maatregelen of adviezen gaan gelden, vindt u deze op de website van uw gemeente en Veiligheidsregio Groningen.

 


27-10-2020

Voedselbanken hebben een probleem!

Er zijn meer klanten en de aanvoer van voedsel is kleiner.
De Protestantse gemeente Scharmer-Harkstede en de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt te Harkstede willen de Voedselbank graag helpen. Woensdag 4 november kan er voedsel ingebracht worden voor de Voedselbank Midden-Groningen.
Waar? De Graankorrel, Hoofdweg 65.
Tijd: tussen 15.00 en 20.00 uur.
Wat? Houdbare producten, waar je lekker van kunt eten en drinken.
Dorpsbelangen en Cosis gaan helpen.
Bij het theehuis ”Ons Hertenkamp” kan daarom ook van 15.00-20.00 uur voedsel worden gebracht.
Wat zou het mooi zijn dat er namens de inwoners van onze dorpen veel voedsel wordt ingezameld voor de Voedselbank.VRAGEN OF JE MENING KENBAAR MAKEN OVER DE NIEUWE WOONVORM IN HARKSTEDE

De gemeente, 6 zorginstellingen en woningcorporatie Lefier willen in Groningen een nieuwe woonvorm starten. Bedoeld voor een groep mensen voor wie nu nog geen goede woonplek is. De beoogde nieuwe woonvorm bestaat uit 10 eenpersoonswoningen, waarvan 1 voor de beheerder is. Als tijdelijke locatie is gekozen voor de Hoofdweg 143a in Harkstede

Voor meer informatie zie:
https://gemeente.groningen.nl/actueel/nieuws/plan-voor-nieuwe-woonvorm-aan-hoofdweg-in-harkstede

Heb je vragen of wil je je mening kenbaar maken over deze plannen van de gemeente Groningen?

Vul dan het contactformulier in op de website van de gemeente Groningen: https://gemeente.groningen.nl/contact

1. Kies de optie ? Vraag melding of klacht
2. Klik door op ? Vraag stellen
3. Klik op Contactformulier en vul je gegevens en mening/vraag in!

Volgende week week dinsdag 29 september vindt een overleg plaats  tussen de wethouder, het bewonerscomité en 2 vertegenwoordigers van de Dorpsvereniging Harkstede. Tevens stuurt de gemeente Midden-Groningen een brief naar het college van B&W waarin ze haar zorgen uit over de onrust die de plannen veroorzaken onder haar bewoners. 


17-9-2020

Terugkoppeling overleg Gemeente Groningen Hoofdweg 143a Harkstede, Skaeve Huse

Er komt binnenkort een gesprek met een afvaardiging van de direct omwonenden en de drie wethouders van de gemeente Groningen die erbij betrokken zijn. Vanuit Dorpsbelangen Harkstede schuift ook een bestuurslid aan. Daarna zullen er of een of meerdere bijeenkomsten georganiseerd worden voor inwoners van Harkstede GN en Harkstede MG en overige betrokkenen/geïnteresseerden. Omdat er ook veel reacties bij ons binnenkomen die naar de gemeente Groningen zouden moeten, zal de gemeente Groningen een bericht opmaken die wij in onze media op kunnen nemen, waarin inwoners gewezen worden op gebruikmaking van een inspraak/vragen formulier. Mogelijk kunnen jullie dat dan ook delen.

 

Oorspronkelijk eerste bericht DvhN

Interview buurvrouw.

Bericht RTVNoord

Bericht plannen RTVNoord

Bericht DVHN.

Bericht 2 DVHN.

Info gemeente Groningen

Meer info Gemeente Groningen

Bezwaar maken


11 september 2020

Cafetaria Bobo geopend.

Vanmiddag is cafetaria Bobo geopend hier in Scharmer. Christine overhandigt de Scharmer-vlag aan Debbie namens de dorpsvereniging Scharmer. 

De Dorpsvereniging feliciteert de Cafetaria van harte en wenst ze veel succes en mogelijk een samenwerking met eventuele activiteiten.


10 september 2020

Beste omwonenden van de ecologische verbinding Westerbroek,

Hierbij een kort bericht over de stand van zaken van de werkzaamheden Westerbroek,

Het grondwerk aan de noordzijde van de Hoofdweg is bijna gereed. Er vindt geen transport meer plaats tussen het gebied aan de noordzijde en de zuidzijde van de weg.

In het gebied tussen de Hoofdweg en de A7, deelgebied 4,  wordt volop gewerkt. Het profiel van het borgterrein is gereed. Daar wordt in november bomen geplant. De grondwal krijgt al vorm en de ontgraving van de slenk is ongeveer op 1/3.

De afgelopen periode is gecontroleerd of er nog vogels broeden in de beplanting aan de zuidzijde van de Scharmerplas op het voormalig eigendom van de gemeente. De vogels zijn uitgevlogen. Vanaf volgende week zal er gekapt worden voor de aanleg van een parkeerplaats vlakbij de Herenlaan en de aanleg van de slenk. De parallelweg langs de A7 is dan afgesloten, ook vanwege grondtransport via de Bieleveldslaan.

In deelgebied 3, tussen de A7 en de Borgweg,  is het grondwerk gestart.  In oktober zal het grondwerk in deelgebied 2 tussen de Borgweg en de Oudeweg starten en in januari 2021 in deelgebied 1, ten zuiden van de Oudeweg.

Bijgevoegd een luchtfoto van Koos Boertjens van het gebied aan de noordzijde van de snelweg en een foto van het werk in uitvoering van Mark Schuurman.

 

Met vriendelijke groet,

 

Karin de Ruijter

Medewerker Gebiedsontwikkeling


donderdag 3 september 2020Onze voorzitter in het nieuws (RTVNoord)

Groningers fietsen in weekend naar Maastricht én terug voor goed doel

Albert Bakker, Jannes Kadijk en Jacob Drent. De mannen zijn vooral bekend van het marathonschaatsen, maar dit weekend stappen ze op de fiets voor een bijzondere rit.

De Groningers fietsen zaterdag naar Maastricht en zondag weer terug. Een tocht van in totaal 650 kilometer.

'Groot evenement voor goed doel'

'We willen laten zien dat deze tocht haalbaar is', zegt Albert Bakker uit Scharmer. 'Als dit ons lukt, houden we volgend jaar een groot evenement.' Met de monstertocht zamelen de mannen geld in voor kankeronderzoek.

De drie zijn wel gewend om 'een stukje' te fietsen. Bakker: 'We fietsen zo'n driehonderd kilometer per week met elkaar. Dat gaan we nu doen op één dag. We hebben de route al verkend in vier stukken.

Kippenpoten en krentenbollen

De mannen worden ondersteund door Grietje Kadijk en Greetje Schrik, die in een auto naar Maastricht rijden. Want de heren stellen wel wat eisen aan hun voeding. 'We eten wat we lekker vinden', lacht Bakker. 'En wat makkelijk te verteren is. Kippenpoten gaan er altijd goed in. En krentenbollen.'

De start van de monstertocht is zaterdagmorgen om half zeven bij de Oosterhaven in de stad Groningen. 'Dan hopen we 's avonds om half negen in Maastricht te zijn. Dan wordt het donker en we willen niet in het duister fietsen', besluit Bakker.


Scharmer heeft ook een AED. 

Afgelopen woensdag, 1 juli 2020, werd tijdens een feestelijke bijeenkomst de AED opgehangen bij de ingang van het Park de Borgmeren. Het initiatief kwam van de werkgroep gezondheid in Scharmer, die was opgericht naar aanleiding van de vastgestelde dorpsvisie. Albert Bakker en Brenda Aalders van de werkgroep overhandigden de AED symbolisch aan Mw Lekkerkerker van het Park de Borgmeren en Christine Hillemans van de Dorpsvereniging Scharmer. Voor de aanschaf van deze AED is een bijdrage beschikbaar gesteld door de gemeente Midden-Groningen, het Park de Borgmeren en de Dorpsvereniging Scharmer. De Dorpsvereniging is verantwoordelijk voor het jaarlijkse onderhoud. Een training hoe het apparaat te gebruiken wordt georganiseerd voor de leden van de Dorpsvereniging en medewerkers van het Park. In het slotwoord, uitgesproken door Christine Hillemans, werd de hoop uitgesproken dat dit prachtige apparaat voor eeuwig aan de muur zou blijven hangen, dus dat we het apparaat nooit nodig zullen hebben. Na afloop genoten de aanwezigen van een hapje en drankje aangeboden door het park de Borgmeren.

1-7-2020


Scharmer nam op ludieke manier afscheid van dorpsvereniging-voorzitter Jan Ramm.

Het dorp Scharmer heeft op een ludieke manier afscheid genomen van voorzitter Jan Ramm van de Dorpsvereniging Scharmer. Het plan was dat Jan Ramm op 15 juni 2020 tijdens de Algemene Vergadering zou aftreden als voorzitter.

Jan is jarenlang voorzitter van het bestuur geweest en het boegbeeld van het dorp. Het bestuur bedacht een alternatief afscheid. Afgelopen maandagavond werd Jan thuis opgehaald met een kar en muziek. De rondgang door het dorp bleef niet onopgemerkt, de inwoners van Scharmer vormden een erehaag voor de voorzitter, die dat echt verdiend had.

17-6-2020